GRATIS VERZENDING VANAF € 50,- EN ALTIJD EEN PERSOONLIJKE BOODSCHAP
14/09/2020 - 21:14
FIKA | Het Zweedse koffiemomentje

Misschien herken je het wel; je zit zo geconcentreerd aan je werk of hobby dat je totaal de tijd vergeet. Zeker nu jij misschien ook veel thuis werkt, kan het 'Ineens' twee uur later zijn en kom je er tot je schrik achter dat je helemaal geen momentje voor jezelf hebt genomen. Hoe lekker is het om jezelf nu een pauze met een kop koffie of thee in de zon te gunnen? Tien minuten is al fijn. Even een goede vriendin, familielid of collega gebeld of gewoon even helemaal niets. Even een Fika doen, is een goede Zweedse traditie. Fika is een begrip en een van de eerste gebruiken waarmee je in aanraking komt als je Zweden bezoekt. Vanaf een uur of 10 zie je (in niet-coronatijden) de lokale lunchrooms en koffiehuizen volstromen met collega's, vrienden en familie. De Fika is een bewust genietmomentje om even te pauzeren, op adem te komen en je sociale contacten te onderhouden. Even de tijd voor elkaar nemen en de gewone dagelijkse dingen bespreken met een kop koffie of thee én een zoetigheid. Het is net een mini high-tea, heerlijk. Mijn favoriet zijn de cinnamon buns, ook wel kanelbullar genoemd. Alles waar kaneel in zit, vind ik lekker maar hiervan word ik gelukkig! En voor wie ook zo van zoetigheid en kaneel houdt, aan het einde van deze blog deel ik een recept voor overheerlijke homemade cinnamon buns ;-). 

In het moment
De laatste weken kwam een Fika vooral aan op jezelf en je huisgenoten. Gelukkig komt er nu een beetje verruiming in de maatregelen, maar misschien is een Fika nemen nu wel belangrijker dan ooit! De een werkt harder dan ooit om te overleven in deze tijd en de ander is zoekende naar een bezigheid. Beiden zorgen voor druk en onrust. Dan is er niets fijner om elke dag op een vast moment, ook in de weekenden en vakanties, een Fika te doen en gewoon 'in het moment' te genieten. Een kopje koffie met iets lekkers erbij en je dag heeft al een gouden randje. Een digitale Fika met een goede vriendin behoort nu ook zeker tot de opties. Wie weet, is deze bijzondere tijd wel hét moment om deze Zweedse traditie te omarmen…!  

Recept voor 20 kanelbullar, ingrediënten voor het deeg
300 ml melk
50 gram boter
verse gist (één pakje van 37 gram)
800 gram bloem
2 theelepels kardemompoeder
snuifje zout
200 gram suiker

Ingrediënten voor de kaneelpasta
2 eetlepels kaneel
200 gram suiker
50 gram boter
Ingrediënten voor de afwerking
suikerparels
ei

Bereiding
Verwarm de melk tot deze lauw is (dus niet laten koken!). Voeg hier de gist aan toe en roer tot de gist is opgelost. Meng de bloem, suiker, kardemom en het snufje zout en voeg hier het mengsel van melk en gist aan toe. Doe er vervolgens de boter in kleine blokjes bij en kneed alles in 5 tot 10 minuten goed door totdat je een glad beslag hebt. Dek het deeg af en laat het op een warme plek onder een vochtige handdoek gedurende een uur rijzen. Je kunt ook een broodbakmachine gebruiken om het deeg te mengen, kneden en te laten rijzen. Nu kun je van het deeg een lange rechthoek rollen. Mix de ingrediënten voor de kaneelpasta (doe er een beetje water bij als het te korrelig is) en smeer dit uit op je deeg. Hierna rol je het deeg op tot een lange worst en hieruit snij je rolletjes van ongeveer anderhalve cm dik. Druk de rolletjes een beetje plat en laat ze nog een half uur rijzen onder een theedoek of plastic folie. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Bak de kanelbullar 15-20 minuten en you are ready to Fika!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »