VANWEGE DE VAKANTIEPERIODE WORDEN ALLE BESTELLINGEN NA 9 AUGUSTUS 2021 VERZONDEN
01/04/2021 - 13:12
Wat weet jij van de Paashaas?

Van Witte donderdag to Paasmaandag
Vandaag is het 1 april en heel toevallig ook Witte donderdag (of is het heel toevallig 1 april?). Morgen is het dan Goede vrijdag en dan hebben we na een stille zaterdag de Paaszondag en Paasmaandag. En voor wie niet meer dan dat Pasen vooral een heerlijk lang weekend is (overigens niet verkeerd hoor!) met veel eten en paaseieren zoeken, leek het mij wel leuk om wat dieper te duiken in het fenomeen dat Pasen heet.

Persoonlijk houd ik van tradities en doe ik mijn best deze in eren te houden, zoals de familie paasbrunch elk jaar (vrees dat deze er dit jaar anders uit zal zijn), de kinderboerderij bezoeken met de kinderen om de pasgeboren lammetjes te bekijken en voeden en paaseieren te zoeken die onze Paashaas weer eens her en der verstopt heeft. Wat vieren we nu eigenlijk, ok… de wederopstanding…zo ver was ik al. Maar waarom al die eieren en waar komt die Paashaas ineens vandaan? Het is toch de kip die een ei legt? En dan is er ook nog iets met vuur? Wist je trouwens dat er in de Nordics zelfs heksen aan dat Paasfestijn te pas komen?

Een ei is geen ei, twee ei is een ei…drie ei is een paasei!
Een ding is zeker, overal waar er Pasen gevierd wordt is het 'ei' een niet te missen element. In alle soorten, maten en smaken wordt het ei gepresenteerd op menige (koffie-)en eettafels (overigens zijn de kerstballen nog niet opgeborgen of de eerste paaseieren bieden zich al aan de winkels aan) Behalve dat het ei voor de wedergeboorte en vruchtbaarheid staat, is er nog een praktische reden waarom het ei tijdens Pasen zo aanwezig is. Wij kunnen het ons wellicht niet meer voorstellen, maar vroeger waren er strenge winters waarbij er vaak te weinig eten was. De kippen legden in de winter weinig eieren, maar tegen de tijd dat de Lente kwam waren de eieren niet aan te slepen en was er een overschot. Door veel eieren te eten konden de mensen snel aansterken. Ook ontstond dit overschot aan eieren, omdat men in de weken voor Pasen aan het vasten was en vlees en zuivelproducten even lieten voor wat het was. Het teveel aan eieren cadeau werd gedaan aan een ander. En ja, als je een cadeau geeft wil je dat natuurlijk leuk verpakken! Daarom kleurde men de eieren, dan zag het er meteen een stuk leuker uit om te geven.

Van Paaskip naar Paashaas
Wij weten natuurlijk met z'n allen dat het de kip is die alle (paas)eieren legt, maar wordt komt dan toch die haas vandaan? Nou dat zit zo…. konijnen en hazen zijn heel vruchtbaar en al heel vroeg in het voorjaar aan het voortplanten. Net als het ei staat ook de haas voor vruchtbaarheid en past dus dit ontzettend aaibaar en langoor beestje heel goed bij het Paasfeest dat wij elk jaar vieren.

Vuur & Heksen
Het paasvuur tijdens de Paasdagen is er om verschillende redenen. Laten we beginnen met een praktische reden. Pasen is ook een lentefeest waarbij de voorjaarschoonmaak door vele huizen wordt gehaald. Er werd van alles in het vuur gegooid om afscheid te nemen van de winter en flink op te ruimen. Gelukkig is daar op een gegeven moment wel meer toezicht op gekomen, want bepaald milieuvriendelijk was dit niet. Verder had het vuurtje stoken ook iets gezelligs. Dit werd vaak met het hele dorp gedaan en had dus ook een verbindende factor.

In de Nordics, met name Zweden, dient het vuur ook om de heksen te verjagen. Uuuhh… waar komen deze heksen dan vandaan? Heel vroeger geloofde men dat de donderdag voor Pasen (witte donderdag dus voor de oplettende lezers) heksen naar een Duitse berg vlogen om met de duivel te spelen. Op de terugweg staken de Zweden vuur aan om de heksen te verjagen. Nu worden er vooral vreugdevuren aangestoken in Zweden om een nabij gelegen dorpen de troef af te steken. Nu gaat het om wie het hoogste vuurtje heeft.

En de heksen die zijn er tijdens het Paasfeest ook nog steeds. Kinderen verkleden zich namelijk als kleine heksen en gaan met een koperen ketel van deur tot deur om lekkers te verzamelen (gelukkig hebben wij deze traditie overgeslagen, want tegen de tijd dat het Pasen is, hebben wij eindelijk al het snoep van Halloween weggewerkt ;-)).
Paasactie | Giveaway


VROLIJK PASEN!
Laat je zo nu en dan door Nordic Luxuries inspireren en volg ons op instagram!

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »